Ghidul utilizatorului aplicației

Acest ghid este scris pentru utilizatorii non-tehnici care încep să utilizeze Nikba CMS - nu acoperă instalarea sau alte funcții de administrare. Dacă sunteți complet nou pe platformă, se recomandă să citiți Introducerea noastră la Nikba CMS.

Autentificare

Aceasta este probabil prima pagină Nikba CMS pe care o veți vedea, așa că să învățăm mai multe despre ce puteți face aici.

În primul rând, sistemul folosește adresa dvs. de e-mail în loc de un nume de utilizator, deci există un lucru mai puțin de uitat. Introduceți pur și simplu adresa dvs. de e-mail și tastați parola utilizatorului sistemului. 

Schimbarea Proiectelor 

Dacă Nikba CMS a fost configurat pentru a se conecta la mai multe proiecte, veți vedea un meniu derulant pe formularul de autentificare. Puteți utiliza acest lucru pentru a selecta un proiect specific la care să vă autentificați, sau în unele cazuri, pentru a tasta/lipi un link către proiect. 

Autentificare unică 

În plus față de autentificarea sigură implicită, sistemul vă permite să utilizați mai multe servicii externe ca mijloc de autentificare. 

Atunci când sistemul a fost configurat pentru a vă permite să vă autentificați cu servicii externe, logourile acestor servicii vor apărea pe formularul de autentificare. 

Dând clic pe unul dintre aceste iconițe, veți fi dus la o pagină de autentificare sigură a serviciului pe care l-ați ales. Sistemul vă va permite să vă autentificați cu contul dvs. extern atât timp cât utilizează aceeași adresă de e-mail ca și contul dvs. de utilizator Nikba CMS.

2FA

Autentificarea în doi factori (2FA) este o metodă de autentificare care necesită o probă suplimentară de la utilizator, în afara parolei lor. În acest caz, solicităm o parolă unică (OTP). Aceasta este un cod care este stocat într-un autentificator și se schimbă la fiecare 30 de secunde.

Este o modalitate excelentă de a ajuta la menținerea securității contului dvs., deoarece adaugă un nou strat de securitate la contul dvs. Chiar dacă cineva obține parola dvs., va mai avea nevoie și de autentificatorul dvs. pentru a se autentifica.

Pentru a activa 2FA, mergeți la Profilul dvs. de utilizator, faceți clic pe "Activare 2FA". Adăugați secretul 2FA în autentificatorul dvs. și salvați.

Cele mai bune 5 aplicații 2FA

  • Authy - Ușor de utilizat, bogat în funcții și suportă sincronizarea pe mai multe dispozitive.
  • Google Authenticator - Un standard adoptat în mod larg de marile site-uri web
  • andOTP - O alternativă open-source care are mai multe funcții decât concurenții
  • LastPass Authenticator - Asemănător cu Google Authenticator, dar funcționează în ecosistemul LastPass
  • Microsoft Authenticator - De asemenea, asemănător cu Google Authenticator, dar funcționează în special bine cu serviciile Microsoft

Am uitat parola

Parola dvs. este criptată în mod securizat, astfel încât nimeni nu vă poate reaminti ce este dacă ați uitat-o. În schimb, faceți clic pe link-ul "Am uitat parola" și introduceți adresa de e-mail pe care o utilizați pentru autentificare. Sistemul vă va trimite apoi un e-mail cu un link temporar de resetare; faceți clic pe acel link sau lipiți-l în browserul dvs. pentru a vă reseta parola.

 

Prezentare generală

Antetul

Bara de antet conține o cale de navigare care evidențiază unde vă aflați în sistem și vă oferă un set de acțiuni pe care le puteți efectua pe pagina curentă. De multe ori, aceste acțiuni vor fi legate de gestionarea articolelor, cum ar fi salvarea, căutarea, ștergerea sau modificarea selecției.

Bara laterală de navigare

Bara laterală de navigare conține link-uri către colecțiile, marcajele și extensiile dvs. Această bară laterală este accesibilă din toate modulele din sistem.

Logo și indicator de încărcare

De fiecare dată când aplicația lucrează la ceva, cum ar fi salvarea sau preluarea elementelor, logo-ul din stânga sus se va transforma într-un indicator de încărcare (în mod implicit, logo Nikba  Creative Studio pulsând).

Schimbător de proiect

Pentru a trece de la proiectul curent la altul, faceți clic pe numele proiectului din stânga sus. Această secțiune vă arată, de asemenea, starea curentă de conexiune cu sistemul. Plasând cursorul deasupra schimbătorului de proiect vă va arăta URL-ul exact la care sunteți conectat și latența (milisecunde de întârziere) către server.

Listarea colecțiilor

Prima grupă de link-uri arată toate colecțiile disponibile.

Extensiile

A doua grupă de link-uri arată orice extensii instalate. Aceste pagini oferă funcționalități suplimentare în cadrul sistemului.

Meniul utilizatorului

În partea de jos a barei laterale de navigare se află avatarul și numele utilizatorului dvs. Plasarea cursorului peste această secțiune dezvăluie meniul utilizatorului, care conține link-uri către pagini de sistem și un buton de deconectare.

Setări de administrare – Disponibile numai pentru membrii rolului Administrator

Ajutor și documentație – Un link extern către aceste documentații

Biblioteca de fișiere – Navighează la Biblioteca de fișiere

Utilizatori – Navighează la Directorul de utilizatori

Activitatea mea – Navighează la pagina de activitate

Profilul meu – Navighează la pagina profilului dvs., unde puteți actualiza contul dvs. de utilizator

Deconectare – Vă deconectează din sistem

Pagina

Secțiunea principală a aplicației conține conținutul efectiv al paginii.

O „colecție” este un grup sau o categorie de elemente. Aceasta poate fi aproape orice: articole, proiecte, clienți, vânzări, rapoarte, mesaje, etc. Această pagină listează toate colecțiile la care aveți acces.

Elemente / Articole 

Această pagină afișează elementele dintr-o colecție. Toate informațiile de care aveți nevoie pot fi afișate aici sau puteți utiliza această pagină pentru a găsi și gestiona elemente specifice. Aceasta este una dintre cele mai puternice pagini din sistem, cu multe caracteristici diferite disponibile în funcție de aspectul ales.

Aspecte

Pagina Elemente va utiliza aspectul Listă în mod implicit, dar în funcție de conținutul colecției, este posibil să doriți să vizualizați elemente ca o grilă de cărți, pe o hartă, într-un calendar sau în alte moduri. Puteți schimba aspectul de sus în bara laterală de informații.

Opțiuni de aspect

Fiecare aspect poate avea opțiuni pentru personalizarea aspectului său. Acestea pot fi găsite și în bara laterală de informații, chiar sub meniul Aspect. De exemplu, aspectul implicit Listă vă permite să comutați/reordonați coloanele de câmp și să schimbați spațiul dintre rânduri.

Căutare

Puteți căuta cu ușurință elemente introducând o interogare în caseta de căutare din antet. Aceasta este o unealtă rapidă pentru găsirea elementelor specifice. Când nu este utilizat, câmpul de căutare afișează numărul de elemente afișate.

Filtrare

Pentru rezultate mai precise, puteți face clic pe pictograma de filtrare din partea dreaptă a câmpului de căutare pentru a afișa meniul derulant de filtrare. Aici puteți adăuga un singur filtru (de exemplu: unde Data publicării este după astăzi) sau puteți înlănțui mai multe filtre împreună.

Fiecare filtru este compus din trei părți: câmpul, operatorul și valoarea. De exemplu: Data publicării (câmp) mai mare sau egal cu (operatorul >=) „20 aprilie 2018” (valoarea). Operatorul poate fi modificat făcând clic pe el.

Dacă există filtre active, se va afișa un punct portocaliu deasupra pictogramei de filtrare. Filtrele individuale pot fi eliminate dând clic pe "Elimină". Toate filtrele (și orice interogare de căutare) pot fi șterse făcând clic pe "X" în caseta de căutare.

Sortare

Anumite aspecte suportă sortarea elementelor. În vizualizarea Listă, dând clic pe antetul unei coloane se sortează elementele după acel câmp A-Z, iar dând clic din nou se inversează ordinea sortării la Z-A. Sortarea elementelor este o modalitate convenabilă de a căuta elemente, dar nu schimbă modul în care acestea sunt afișate în alte locuri.

Reordonare

Anumite aspecte suportă schimbarea manuală a ordinii elementelor. De exemplu, în aspectul Listă puteți activa reordonarea prin tragere și plasare dând clic pe pictograma de "sortare" din antet (cea din coloana din stânga). Odată activată, puteți trage elementele pentru a le aranja într-o nouă ordine utilizând mânerul lor. Reordonarea actualizează instantaneu valorile de sortare reale pentru toate elementele, astfel că ar trebui să fiți atenți când utilizați această funcție.

Crearea de Elemente / Articole

Pentru a adăuga un nou element în colecție, trebuie doar să dați clic pe butonul Nou ("+") din antet. Aceasta va deschide o pagină goală de Element pentru crearea de conținut.

Selectarea și Deschiderea Elementelor

Anumite aspecte permit selectarea elementelor. Elementele de vizualizare a listei pot fi selectate prin comutarea casetei de selectare din stânga rândului; puteți selecta toate elementele vizibile făcând clic pe caseta de selectare din antetul coloanei (combinatia de taste: ⌘A Mac, Ctrl+A Win). Vizualizarea de tip carduri afișează o comutare de selecție atunci când plasați cursorul deasupra fiecărei cartele.

După selectarea unuia sau mai multor elemente, va apărea un buton de ștergere în antet. După selectarea a două sau mai multor elemente, va apărea un buton de Editare în Masă în antet.

Element / Articol

Această pagină este folosită pentru a vizualiza, crea, edita sau șterge un element specific, în funcție de permisiunile de rol. Conținutul principal al acestei pagini afișează interfața pentru fiecare câmp disponibil. Sidebar-ul de informații de pe această pagină este utilizat pentru activitatea elementului și comentarii.

Salvare

Butonul Salvare ("✓") este amplasat în partea dreaptă a antetului și va fi dezactivat până când se adaugă sau se actualizează conținutul. Odată activat, făcând clic pe buton, se vor salva toate modificările și se va naviga înapoi la pagina Items. Sunt disponibile opțiuni suplimentare de salvare prin clic pe "•••" deasupra butonului, inclusiv:

  • Salvează și rămâi – Salvează elementul dar rămâne pe aceeași pagină (tastă de scurtătură: ⌘S Mac, Ctrl+S Win)
  • Salvează și explică – Întreabă pentru o explicație a modificărilor, atașând acest mesaj la revizuire
  • Salvează și adaugă un nou element – Salvează elementul și apoi deschide o pagină goală pentru crearea unui element pentru acea colecție
  • Salvează ca copie – Nu salvează elementul original, în schimb, toate valorile și editările sunt salvate ca un element nou

Câmpuri obligatorii

Câmpurile obligatorii afișează un accent * lângă etichetă. Aceste câmpuri trebuie completate înainte de a permite salvarea.

Validare

Câmpurile pot necesita ca valorile lor să respecte anumite reguli pentru a fi considerate valide. Dacă încercați să salvați un câmp cu o valoare invalidă, veți vedea o notificare de avertizare și eticheta câmpului va deveni roșie.

Câmpuri speciale

Există câteva câmpuri speciale pe care le puteți vedea pe această pagină, care merită o atenție specială. Acestea includ:

Cheie primară

Adesea numită id, acest câmp obligatoriu nu poate fi schimbat după crearea unui element. Este un identificator unic folosit de sistem și de proiectul dvs. pentru a urmări sau referi elementul.

Stare

Adesea utilizată pentru a marca un element ca "schiță", "în revizie" sau "publicat", acest câmp opțional este complet personalizabil, astfel încât opțiunile dvs. pot varia. Starea unui element determină dacă acesta este accesibil de către proiectul dvs. (de exemplu: Publicat) sau nu (de exemplu: Schiță).

Fișiere

Există mai multe interfețe diferite care gestionează fișierele în moduri unice, dar toate folosesc același încărcător global de fișiere pe care îl vom explica aici.

  • Drag-and-Drop – Puteți trage și plasa fișiere direct de pe calculatorul dvs. în interfață pentru a începe încărcarea.
  • Selectare – Făcând clic pe pictograma din dreapta sus, puteți selecta manual unul sau mai multe fișiere de pe dispozitivul dvs.
  • URL – Făcând clic pe pictograma din dreapta sus, puteți introduce/tasta un URL către un fișier sau încorporare (de ex. YouTube sau Vimeo).

Stergerea

Butonul "Stergere" (iconita cosului de gunoi rosu) este situat in antet. Facand clic pe acest buton, veti fi intrebat daca sunteti sigur ca doriti sa stergeti definitiv acest element. Odata sters, veti fi returnat la pagina Items.

Activitate si revizii

Toate modificarile efectuate prin intermediul sistemului sunt urmarite pentru responsabilitate. Aceasta inseamna ca puteti reveni intotdeauna si sa verificati istoricul fiecarui element, de la cea mai recenta editare pana la crearea sa. Fiecare revizie se extinde atunci cand faceti clic pe ea si va arata actualizarile specifice efectuate cu optiunea de a reveni la acea versiune.

Revenirea 

Asa cum s-a descris mai sus, facand clic pe o revizie in cronologia Activitatii din bara laterala va expune actualizari specifice (doar editari efectuate) si un buton "Revenire". Facand clic pe acest buton va deschide o previzualizare completa a elementului la acel moment. La partea de jos a acestei previzualizari se afla un buton pentru a efectua revenirea efectiva.

Comentarii si Mentions

De asemenea, in bara laterala de informatii, si amestecate cu cronologia activitatii, se gasesc comentariile pe care utilizatorii le-au lasat pentru acest element. Noi comentarii pot fi adaugate in inputul de sus al barei laterale. Comentariile suporta sintaxa de baza Markdown pentru formatare.

Biblioteca de fișiere

Biblioteca de fișiere este un anexă a tuturor fișierelor adăugate în sistem. Fișierele pot fi adăugate prin câmpurile de iteme (de exemplu, o interfață de slideshow) sau direct în Biblioteca de fișiere. Pentru a adăuga un fișier direct în bibliotecă, trageți un fișier direct pe pagină sau faceți clic pe butonul Nou ("+") din antet. Sistemul extrage automat metadatele din fișierele sau embed-urile adăugate, cum ar fi: descriere, locație, etichete și dimensiuni.

Nikba CMS suportă, de asemenea, mai multe adaptoare de stocare, astfel încât puteți avea opțiunea de a salva fișierele în diferite locații.

Există și un miniaturizator automat inclus, astfel încât să puteți salva ușor fișierele originale la diferite dimensiuni. Dimensiunile permise pentru miniaturi sunt configurate de administratorul dvs.

În mod implicit, Biblioteca de fișiere este afișată ca o dispoziție de cărți cu imagini miniatură, dar puteți schimba acest lucru în bara laterală de informații.

Utilizatori

Directorul utilizatorilor este un singur loc unde poti vizualiza toti utilizatorii sistemului. Daca dai click pe un utilizator, vei putea vedea pagina lor de profil.

In mod implicit, Directorul utilizatorilor afiseaza utilizatorii sub forma de carduri cu imagini/avatare, dar poti schimba asta din bara de informatii.

Contul meu

Această opțiune pentru profilul utilizatorului este locul în care puteți edita informații despre cont, cum ar fi: adresa de email, parola, avatar și altele. Mai jos vom detalia la ce se folosește fiecare câmp de bază, dar pagina dumneavoastră de utilizator poate avea câmpuri suplimentare adăugate de administratorul dumneavoastră.

Prenume - numele dat la naștere

Nume de familie - numele de familie, care poate fi cu cratimă

Email - emailul folosit pentru autentificarea în sistem

Notificări prin email - dacă doriți să primiți notificări prin email pentru mențiunile @ din sistem

Parolă - parola folosită pentru autentificarea în sistem

Avatar - o imagine care vă reprezintă în întreaga sistem

Companie - numele companiei sau organizației pentru care lucrați

Titlu - titlul sau poziția dumneavoastră în cadrul companiei sau organizației

Localizare - aceasta determină limba aplicației și formatul datelor/numerelor

Fus orar - acesta determină cum sunt prezentate orele pentru dumneavoastră.

Activități

Fiecare editare, creare, ștergere, încărcare, comentariu, autentificare și eroare - toate sunt capturate într-un singur loc. Aceasta cronologie a activității vă permite să mergeți înapoi în timp pentru a vedea ce ați făcut și când.

Permisiuni limitate

Funcțiile descrise mai sus presupun că aveți permisiuni complete, însă rolul utilizatorului dvs. poate avea permisiuni limitate. Este posibil să vedeți doar o parte din colecțiile, câmpurile, elementele sau paginile în funcție de privilegiile acordate. Mai mult, accesul la elemente și câmpuri poate fi modificat în funcție de fluxul de lucru, deci este posibil ca dacă modificați starea unui element, acesta să dispară sau să devină disponibil doar pentru citire. Aceasta este o situație normală și este configurată de administratorul proiectului dvs.

Aveți în vedere permisiunile atunci când discutați despre conținut sau trimiteți link-uri colegilor, deoarece aceștia s-ar putea să nu poată vedea/edita aceleași elemente la care aveți acces.

Doar utilizatorii cu rolul de Administrator sunt garantați că vor vedea totul în sistem, inclusiv unele funcții speciale disponibile doar pentru aceștia. Aflați mai multe despre Rolul de Administrator.

Did you find this article useful?

  • Bun venit!

    Această documentație vă va ajuta să gestionați rapid, și avansat site-...